Det der med vaner

Vægttab og sund kost

Hvad er dine værste vaner? Eller de vaner, du er mest træt af? Vi har alle virkeligt mange vaner, nogle gode, nogle dårlige, som vi ved vi burde prøve at ændre. Men hold kæft det er svært – ikke?

Jeg er fed – på den igen

Jeg er netop for sådan cirka 117. gang, gået i gang med at smide en masse kilo. Sådan cirka 60 kg. skal der gerne smides fra kroppen, indenfor det næste års tid. Det er en hel del.

Heldigvis er jeg ikke alene, jeg har min bedre halvdel med. I sidste ende, er det dog kun op til en selv, om man når sine mål, men det er rart at have en lidelsesfælde med på turen. Både når det går skidt, men også når det går godt. SlikÅrsagerne til, at der står 145 kg. på min vægt når jeg stiller mig, ligger rigtig mange steder. For meget slik om aftenen, stillesiddende arbejde, for lidt motion osv osv.

Årsagerne til, at det er blevet sådan, er som sådan bare ikke interessante i sig selv. Det er derimod hvad man kan gøre ved dem og hvilken betydning de har for én, der er interessant.

Hvis du spiser meget slik om aftenen, har du så nogensinde spekuleret over, hvorfor du gør det? Det nemmeste er at sige: Trøstespisning. For mit vedkommende, var det bare ikke hovedårsagen.

Naturligvis trøstespiser jeg også, men er der nogen der overhovedet kan sige sig fri for det? Nogle spiser måske noget andet end slik, men jeg tror langt de fleste trøstespiser nu og da. Jeg spiser også slik, når jeg skal fejre noget, hvis noget er gået godt på jobbet eller andre lykkelige omstændigheder.

Ren og skær vane

Men først og fremmest, så spiser jeg slik om aftenen, af ren og skær vane. Det har været sådan længe for mig, at skulle en aften for alvor være hyggelig, så skulle der slik, chips, is og/eller sodavand på bordet.

Det kan også være, hvis jeg skal bevæge mig ud i en ukendt situation, hvis jeg skal tage hul på en svær opgave arbejdsmæssigt. Fællesnævneren er (som du måske har luret det): Tryghed. Er det ikke mærkeligt? At slik, chips, sodavand og is kan give tryghed?

Ikke desto mindre, så kan jeg jo mærke, at det er som at bryde ud af den lille hyggelige skal, når jeg ikke har noget snoller til rådighed.

Tålmodig opbygning af en vane

Det kommer jo ikke af sig selv. Det er bygget op, over flere år, hvor jeg har gjort det til en vane.

Noget ligger helt sikkert som en form for trodsreaktion, oven på min opdragelse, hvor det er med slik osv, var mere eller mindre bandlyst – ikke sådan officielt, det var bare aldrig i huset (med undtagelse af min fars bil, hvor jeg så kunne liste ned og stjæle et stykke engang i mellem).

Så da jeg flyttede hjemmefra, skulle den jo bare have hele armen, for nu kunne jeg jo selv bestemme. Og selvom jeg altid har haft et par kilo eller tre for meget på kroppen, specielt efter jeg stoppede med at spille fodbold, så tog det først for alvor fart, da jeg flyttede hjemmefra. Og siden har det være stort set umuligt, at komme af med.

Hvordan fa’en slipper man af med en vane?

Og hvad hunde gør man så, for at komme af med en vane – og specielt en så indgroet vane, som det er, når man som menneske, skal fjerne en vane, der bygger på et af de mest fundementale behov din hjerne har, som tryghed?

Well, jeg tror det aller vigtigste er, ikke at forsøge at slippe af med flere vaner på en gang. Tag dem én for én. Nogle vaner er nemme at slippe af med, så kan man hurtigt gå videre til næste, mens andre er langt sværere at slippe af med – dem skal man bearbejde over længere tid. Smid kilo med stillesidende arbejde

Det hjælper ikke bare at erstatte

For mit vedkommende, handler det om at tage nogle aftener, hvor der slet ikke bliver spist eller drukket (andet end vand) noget om aftenen. Vi var for nogle år siden, på kur hos De Danske Vægtkonsulenter. Det virkede efter hensigten: Vi smed alle de overskydende kilo, hvilket jo var superfedt.

Et af problemerne var dog, at vores vane med at spise noget om aftenen, ikke blev fjernet. Vi måtte selvfølgelig ikke spise slik, men vi måtte så tilgængelig spise noget andet sødt, hvilket f.eks. kunne være Gaio med frugt, vanilleessens og sødemiddel.

Dvs. vores kroppe fik stadig et skud sukker, endda af den virkeligt dårlige slags som kroppen ikke kan nedbryde og derfor går amok i insulinproduktion over, og vi holdt i fast i vanen med at spise om aftenen.

I virkeligheden et selvmål af karakter. Så da vi efterfølgende skulle holde vægten, var vanen ikke fjernet og nu skulle vi jo selv styre kosten – og det gik galt.

En erfaring rigere

Så når jeg nu er den erfaring rigere, så handler det i stedet om, at nogle aftener skal være madfri, simpelthen for at mit system vænner sig til, at jeg kan hygge mig og skabe tryghed, på andre måder. Og naturligvis for at smide nogle kilo og på sigt undgå at tage dem alle sammen på igen.

Det gør det jo ikke nemmere, men det er så meget desto større en tilfredstillelse, når det så lykkedes – og det er det allerede så småt begyndt på.

Hvordan gør du?

Hvordan gør du, når du skal af med en vane? Har du et gyldent trick der bare virker for dig, eller har du også prøvet 117. forskellige ting, uden held? Lad mig høre om dine erfaringer – så vi kan hjælpe hinanden 🙂


PS: Du kan følge mit vægttab her

Op på hesten igen

Hvor tit har man ikke lige hørt det, eller prøvet det selv? Det der med at falde i et hul undervejs, hvor der pludseligt bliver spist lidt for meget og lidt for forkert? 🙂 Det har netop været jul, og så falder man pr. automatik i det hul, med mindre man har en jernvilje, og det gælder ikke mig. Ikke i det her tilfælde ihf.

Hullet begyndte teknisk set allerede mandag/tirsdag før jul. Efter små tre ugers eksamensprojekt, der i den grad trak tænder ud,  mere end jeg havde troet, var det mandag og tirsdag at det færdige produkt skulle gøres færdigt, så der var stress på. Derfor blev specielt tirsdag ikke den sundeste dag nogensinde, menuen bestod af pølsehorn, brunkager og til sidst McDonalds da rapporten var printet, mobilapp og website gjort færdig, og det eneste der manglede var, at møde op næste dag og aflevere og skrive sig op til eksamen.

Undervejs i forløbet havde det ellers ikke skortet på fristelser. Når man sidder fem mennesker og arbejder med et fælles mål, er det urealistisk at forvente, at ingen af de andre på noget tidspunkt, skulle have lyst til at andet grønsager, frugt osv osv. Men indtil de sidste par dage havde jeg helt undgået de fristelser (sådan da ;)). Og nu havde jeg jo også lige haft en søndag på sofaen, hvor maven absolut ikke var til at indtage mad, så der var ihf. et stort kalorieunderskud den dag, og så gjorde det jo ikke noget, at der lige kom lidt ekstra ind den dag… Undskyldninger har man jo altid nok af 🙂

Så var der julen, hvor juleaften naturligvis byder på en hel del lækker mad, som ikke ligefrem er kalorielet, men også 1. og 2. juledag indeholdt mange fristelser, som jeg tillod mig selv at tage for af. En aftale jeg havde indgået med mig selv på forhånd, for gad ikke en jul hvor der skulle en vægt frem når der skulle spises. Så forventningen var også, at jeg ville tage på undervejs. Og som sagt så gjort.

For mindre end en time siden, stillede jeg mig op på vægten og fik dommen: 131 kg. Okay, normalt vejer jeg mig om morgenen FØR morgenmaden, og jeg havde spist en portion havregryn der var cirka dobbelt så stor som normalt, og der var også røget en proteinshake ned (føltes i øvrigt rigtig dejligt, det var en måde at signalere til mig selv, at nu er jeg i gang igen), så det er egentligt ikke så slemt. Men når den sidst noterede vægt er 128,2 kg. er der alligevel tale om at jeg har taget næsten 3 kg. på.

De skal nu af igen, og derfor starter vi i dag (heldigvis er min kone med i projektet), med at rense kroppen og foretage det man kan kalde en nulstilling. Det gør den kære Henrik Bruhn ihf. 🙂 Det handler kort sagt om, at vi i tre dage kun må drikke vand og ikke må spise noget der mindre om sukker eller sødestoffer. Dvs. ingen cola, ingen sukker på havregrynene, ingen mælk og meget begrænset frugt. Det er nogle lidt kedelige dage, men vi kender rutinen, og det går skam nok.

Man skal huske sig selv på, at når man en gang har kunnet gøre det, kan man gøre det igen 🙂

Når motionen tager motivationen

Siden sidst, er det blevet til et vægttab på 400 gram. Ikke meget i forhold til de 3,2 kg. i den første uge, men på den anden side, er det altid nemmest i starten, sådan er det. Der er kroppen vænnet til at indtage alt for mange kalorier, og derfor også i en tilstand, hvor den har en høj forbrænding. Så når man pludseligt, som i mit tilfælde, sætter sit kalorieindtag ned med 1/3 af ens nuværende kaloriebehov, og man før det indtog for mange kalorier, så giver det sig selv, at man taber sig hurtigt og meget.

Alligevel var det lidt skuffende da jeg gik på vægten til morges. Jeg har brudt den uskrevne regel om ikke at veje sig hver dag, men helst kun en gang om ugen. Jeg ville se om teorien om, at et underskud på 700 kalorier, giver et vægttab på 100 gram, og det har passet nogenlunde kan man sige. Fra søndag til mandag tabte jeg mig 400 gram, altså 100 gram om dagen, og da jeg spiser 1000 kalorier mindre end jeg forbrænder dagligt, minus de dage hvor vi skal spise op til 1000 kalorier ekstra, så passede det regnestykke jo meget godt.

Men det var jo ikke sjovt at gå på vægten til morges og se at vægten ikke havde rykket sig overhovedet. Det er jo som regel ikke motiverende. Og endnu sværere at acceptere, når man motionerer mere og mere hver dag. I dag 50 minutter på motionscyklen, 45 minutter i går. Her til aften gik det så op for mig: Når man begynder at motionere, kan man risikere at opleve at man ikke taber sig. Jeg huskede pludseligt hvad den rare dame hos DDV i sin tid havde sagt til os.

Men hvad var det præcist hun havde sagt? Jeg kunne kun huske det svagt, så foretog mig lidt søgning på Google og fandt frem til denne artikel om sammenhængen mellem motion og vægttab. En rigtig fin artikel, så man forstår hvorfor det pludseligt går langsomt med vægttabet når man begynder at motionere. For man hører jo hele tiden at den bedste måde at tabe sig på, er ved at dyrke motion. I dette tilfælde skal man lige huske det gode gamle ord: “Det gode kommer til den der venter!” 🙂